Om tacksamhet

Denna sommar när inget är som vanligt på grund av den rådande pandemin slås jag ofta av en känsla av tacksamhet. Tänk vilken lycka att leva i ett land som Sverige med så stora möjligheter att erbjuda stöd och hjälp till människor och företag som drabbats! Vi har en fantastisk sjukvård, vi har ett utvecklat välfärdssystem och vi har en ekonomi som gör det möjligt att stötta människor i att bibehålla en god levnadsstandard trots arbetslöshet.

Inget är perfekt och visst finns det brister och problem i vårt välfärdssystem som gör att människor kommer i kläm och drabbas av sorger och förluster i dessa svåra tider. Men då jag ser hur medelklassen i Tunisien flyr över Medelhavet till Europa som båtflyktingar från ett land där utsikterna till ett drägligt liv försvunnit under pandemin, då jag hör om de 10 miljoner italienare som hamnat i extrem fattigdom där man inte längre kan finna mat för dagen för sig och sin familj, för att inte tala om de ofattbara 80 miljoner människor i världen som är på flykt undan krig och svält – då kan jag inte annat känna mig djupt tacksam över lyckan att få leva i ett land som Sverige där våra problem och utmaningar utspelas på en annan nivå än ren överlevnad.

Tacksamhet föder känslor av lugn och inre harmoni och är möjligt att uppleva även i svåra stunder. Det är i mångt och mycket en attityd till livet som baseras på den livsvisdom som våra förfäder ackumulerat under årtusendena och som alla religioner lär ut till sina anhängare som goda levnadsråd. I sekulariserade länder som Sverige riskerar livsvisdomen tyvärr att gå förlorad och inte längre överföras mellan generationer, genom skolan eller på annat sätt. Jag tycker det är väldigt synd eftersom förmågan till tacksamhet är något som alla människor kan utveckla och som är en ovärderlig hjälp i livet då man ställs inför utmaningar och behöver hitta ett inre lugn trots omständigheter som präglas av oro och kaos. Tacksamhet är helt enkelt medicin för själen.

Nyhetsbevakningen i Sverige som i många andra länder fokuserar på brister och problem. Trots de fantastiska insatser som Sverige gjort och gör för sina medborgare i dessa svåra tider lyser tacksamheten över detta med sin frånvaro. Att känna tacksamhet betyder inte att allt är perfekt, att man håller med om allt som politiker och myndigheter beslutar eller de åsikter som andra människor har. Tacksamhet handlar om förmågan att lyfta blicken och se den större bilden. Tacksamhet handlar inte heller om att ge upp den konstruktiva kritiken, debatten och drivet att ständigt utveckla och förbättra. Tacksamhet handlar om att fortsätta med allt detta – men att lägga till en dimension som handlar om att se det större perspektivet och påminnas om allt som vi har att känna tacksamhet för – trots allt. Tacksamhet handlar om balans mellan att driva på och söka perfektion och att acceptera livets och andra människors brister och tillkortakommanden.

Kanske är det just den moderna människans oförmåga att acceptera livets ofullkomlighet, att allt inte går att kontrollera och modellera enligt hennes behov och önskemål som gör att tacksamhetskänslan lyser med sin frånvaro? Kriser bär fröet till utveckling och i den rådande pandemin drömmer jag om att få se nyhetsprogram som lyfter blicken och som ger händelserna proportioner och perspektiv! Nyhetsprogram som påminner oss om hur fantastiskt mycket vi har att känna tacksamhet för trots att så mycket brister för så många just nu.

I frustration och ilska finns de bästa förutsättningarna till andlig och personlig mognad. Att träna på att känna tacksamhet i det lilla livet, mitt i vardagens frustrationer kan vara ett konstruktivt sätt att skapa mening i en tid då mycket är begränsat och vi behöver möta och hantera svårigheter på ett sätt som många är ovana vid. Att ha som målbild att må bra och känna inre harmoni även då livet är svårt och utmanande tillhör livets högre skola och är en möjlighet för oss alla. Det som krävs är detsamma som om vi drömmer om en vältränad kropp, d.v.s. målmedveten träning och fokus över tid och utan slutdatum.

5 Kommentarer
 1. Ingela says:

  Tack för kloka ord,
  precis så,
  tänker tacksamhet, att den ska vara störst och komma först, sen får man ta tag i resten..

  Svara
 2. Per says:

  Tacksamhet kanske ligger nära medvetenhet? Tack Fredrik för att du påminner oss om livets möjligheter i Norden. Kanske ännu fler av oss här kunde sträcka ut en hand för att hjälpa andra att upptäcka det?

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.