Platser för vårt liv – hur städer och miljöer förädlar dig!

“That Paris exists and anyone could choose to live anywhere else in the world will always be a mystery to me.”

Funderar du på hur du påverkas av miljön där du bor och lever ditt liv? För många år sedan läste jag en underbar bok som heter just ”Platser för vårt liv” av psykiatrikern Clarence Craaford. Då blev mycket av det som jag alltid känt men aldrig funderat närmare på tydligt för mig. Jag förstod att olika platser och miljöer framkallar olika tankar, känslor och beteenden hos oss. I mitt eget liv har jag levt mycket mellan Sverige och Frankrike och ofta upplevt att dessa båda kulturer berikat mig på olika sätt men också påverkar mig på olika sätt. I Woody Allen’s film kan jag därför lätt relatera till Gil’s känsla av Paris, en miljö som stödjer och framkallar de sidor hos honom som han vill och behöver få komma i kontakt med för att kunna bli sig själv och sin potential. Frågan är om han någonsin hade lyckats göra det uppbrott och ta ställning för sin existens på det sätt som han gör i filmen om han inte hade åkt till just Paris?

Benicassim, Valencia

Benicassim, Valencia

 Under många år har jag arbetat med ett program där jag försökt hjälpa människor som lider av depressioner och utbrändhet genom att ta dem till en liten by i Spanien för en retreat på 10 dagar. Ofta har jag fått höra att platsen haft en avgörande betydelse för deras läkning och förmåga att  se sidor hos sig själva som de behövt få kontakt med för att bli friska. Om vi blir medvetna om detta tänker jag att vi också kan använda oss av olika miljöer på ett medvetet sätt för att växa och utvecklas i den riktning som vi önskar. För egen del vet jag t.ex. att jag inte skulle ha kommit igång med att skriva böcker om jag inte bestämt mig för att under en längre period åka till Frankrike där jag kunde sitta på caféer och skriva dagarna i ända utan att bli avbruten. På samma sätt har jag förstått att jag behöver atmosfären i Gamla Stan i Stockholm där jag haft min arbetsplats under de senaste 10 åren där jag både lever i det urgamla och eviga och samtidigt mitt i innerstadens puls och hektiska tempo. Det är balansen som gör att jag får helheten att gå ihop.

Hur har du det med din egen miljö? Trivs du där du bor? Har du en arbetsplats som främjar tankar och känslor som du behöver för att kunna vara kreativ och fungera optimalt?
Har du kommit på vilka platser som har en speciell kraft över dig?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *