”Provocerande med chef som hårdtränar”

Elitmotionärerna är en ny grupp i vårt samhälle som vill leva som elitidrottare. De lägger upp sina tränings- och tävlingsresultat på sociala medier och tar med tävlingsmeriterna i sina CV. Ofta är de chefer och de präglar sin omgivning, kan vi läsa i den aktuella debatten om hälsa och friskvård på DN’s Insidan (21/11).
De härmar elitidrottarna, tränar ofta extremt mycket, kör tävlingslopp som Vasaloppet, Stockholm Marathon, Vätternrundan och Lidingöloppet, och berättar gärna om sina träningstider, placeringar och viken utrustning de använder på Facebook, bloggar och Twitter. Dessutom präglar de många i sin omgivning eftersom de flesta är chefer. De kallas elitmotionärerna och det är denna nya grupp som genererar den hälsohets som debatteras just nu.

Min personliga reflektion då jag tar del av den aktuella debatten är i första hand att denna vinkling är specifikt svensk och hänger ihop med vår kultur och med Jantelagen. På bloggen har jag skrivit flera inlägg om den prestationshets och den prestationsbaserade självkänsla som styr många människor till att prestera på livets alla områden på ett sätt som i slutändan gör dem olyckliga och utmattade. Självklart finns denna parameter med då jag läser om de nya Elitidrottarna där jag frågar mig vad syftet för dem är med att träna och att investera sin tid i sin träning på den nivå som de gör!? Utifrån min professionella erfarenhet vet jag att en del lever ett sådant liv för att uppnå en känsla av värde och för att vara någon att räkna med, vilket ibland krockar med den egna viljan och de egna behoven i grunden. Andra är till sin natur prestationsinriktade och mår genuint bra av att få träna på den nivån utan upplevelsen av att det har negativa konsekvenser för dem själva eller för deras närstående. Jag anser därför att vi måste akta oss för att döma ut en grupp människor som i sin egen upplevelsevärld många gånger gör detta för sin egen skull och inte för att påverka andra. Landar vi där handlar det de facto om en ny form av fördomar som vi bör akta oss för. Istället för att jämföra oss med andra och att okritiskt följa trender och andra i vår omgivning borde vi istället utgå från oss själva, från våra egna behov och från vår specifika livssituation. Endast utifrån den grunden kan du göra en analys för om och i så fall i vilken utsträckning du själv vill och bestämmer dig för att träna och ta hand om din hälsa.  Vad spelar det för roll vad din chef gör och inte gör i detta sammanhang så länge du respekteras i de val som du gör för dig och ditt liv?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.