Är det möjligt att låta de goda krafterna ta över i världen?

David Guggenheim’s politiska dramaserie ”Designated Survivor” försöker undersöka om det är möjligt att låta de goda krafterna styra Amerika och världen – eller om det faktiskt är för sent….? Inramningen och avstampet för serien är den verklighet vi lever i där politiker och ledare styr världen utifrån sin personliga vinning. Maktfullkomlighet, intriger, konkurrens, lögner, cynism, opålitlighet och girighet är bara några epitet på tiden vi lever i där vi vant oss vid att leva i en värld där de destruktiva krafterna tagit över och där vi ständigt måste parera och förhålla oss till detta för att överleva.

TV seriens huvudperson, Thomas Kirkman, spelad av Kiefer Sutherland, inleds med att han är på väg att kickas ut från Vita Huset och den politiska eliten i Washington på grund av att han är ärlig, pålitlig, snäll och verkar för det goda i världen. En sådan udda person hör inte hemma i Washingtons politiska värld. En av seriens huvudpoänger är att en sådan person aldrig hade blivit vald till president av det amerikanska folket, han hamnar i den rollen av det enkla skälet att han är den enda ministern som överlever ett terrorattentat.

Serien har dels en poäng i att skildra just detta, att de goda krafterna i livet är så undanskuffade att vi inte längre är medvetna om att det faktiskt finns goda människor som verkar för det goda i världen på ett osjälviskt sätt. Detta gör att vi uppfattar de som vi väl stöter på som töntar som inte förstår vad ledarskap går ut på och som inte har ambitioner att komma någonstans.

Väl vid makten och när Thomas Kirkman blivit lite varm i kläderna kan vi dock se seriens andra poäng som är att lyfta fram vad som händer då en person med mycket makt faktiskt vågar vända på steken och verka för det goda och avstå från det vedertagna, korrupta sättet att styra världen på. President Kirkman har en stark, inre, etisk kompass som vägleder honom i de mest tuffa beslut och där han i många situationer väljer en väg stick i stäv med den som hans välvilliga rådgivare och medarbetare råder honom till. Han vågar tänka självständigt och han bestämmer sig för att nyttja sin position till att skruva världen i en lite annan riktning där ärlighet, respekt för alla människors lika värde, pålitlighet och sant demokratiska principer blir vägledande i allt han gör och står för.

Serien är en inspirerande påminnelse och källa till reflektion över tiden vi lever i där folkets förakt för de politiska etablissemangets korrupta och destruktiva ledarskap känns friskt men där vi också ingjuts hopp om att detta går att vända på om vi bara får ledare som är förankrade i sig själva och som har modet att gå mot strömmen. Det är bråttom då världen onekligen går mot undergång genom att tåget tuffar på i en riktning som urholkar såväl livet som våra samhällen på innehåll, mening och värdighet. Trenden behöver vända och vi behöver få ledare som visar att det nya coola är att vara snäll, empatisk, ärlig, pålitlig och att agera för the greater good istället för att ha fokus på sin personliga vinning oavsett konsekvenserna för andra.

Stora förändringar börjar i det lilla. Fundera därför på vad just du kan göra här och nu och i ditt eget liv för att främja de goda krafterna i tillvaron att utvecklas och för att påverka din omgivning i denna riktning.

1 svara
 1. Annica says:

  Jag tror vi alla kan verka för det goda i livet. <3<3<3
  Både i det stora och i det lilla. Det måste någonstans finnas en vilja att tillämpa den gyllene regeln och förstå dess visdom.
  Ser man jorden och dess människor,natur och djur som en enhet tror jag viljan finns att göra gott.
  Lever man i föreställningen om det motsatta så blir det svårare.
  Den dagen majoriteten av jordens befolkning tänker i banorna vi tillsammans och inte vi och dem kommer det att hända stora saker.
  Vi behöver släppa rädslan inför olikheter.
  Förstå att olikheter berikar och bildar en helhet.
  Så länge vi respekterar varandra och lever i ödmjukhet, kärlek, tolerans och värme med varandra.
  När egoismen får råda i en kombination med brist på medkänsla,brist på kunskap,brist på tron om alla människors lika värde.
  Det är då vi går vilse.
  Det är då modet behövs för att i olika sammanhang ,i det lilla och det stora stå upp för varandra.
  Både för de medmänniskor vi har nära men också för de människor som finns längre bort.
  Förstå att vi delar denna jord och upplevelsen av att vara människa.
  Vi har en plikt som mänskliga varelser att stå upp för kärleken och det goda och ljusa i livet.
  Att behandla varandra och våra djur och vår natur på ett värdigt sätt.
  Jag tror änglarna gråter ibland när de tittar ner på vår mänsklighet men jag tror också att de känner djup glädje över all godhet som visar sig i det stora och det lilla.
  Gränsen mellan kärlek och medkänsla och det cyniska och hänsynslösa kan vara skör.
  Vi har alla ett ansvar att stå upp för oss själva och varandra.
  Vissa saker måste man bara göra om man är människa.
  Annars är man bara en liten lort. ( Jag tror Astrid Lindgren sa ungefär så i en bok)
  Jag ser ett samhälle idag där utanförskapet ökar.
  På olika sätt.
  Synen på sjuka och funktionsnedsatta t.ex.
  Där sjuka människor bollas mellan försäkringskassa och arbetsförmedling.
  Där vi som blivit sjuka av vårt samhälle och dess strukturer,vårt många gånger tuffa arbetsliv inte behandlas på ett värdigt sätt med godhet och omtanke.
  Godhet handlar också om att bryta utanförskap av olika slag.
  Att funktionsnedsatta får det stöd de behöver för att kunna leva ett värdigt liv.
  Vi har politiker idag även i Sverige som behöver plocka fram lite mer godhet och förståelse för olikheter och allas lika värde.
  Att vi alla måste ge något för att också få.
  Vi människor mår bra av att göra goda saker för varandra.
  Det är det som räknas i slutänden.
  Inte prylarna,inte framgångarna,inte pengarna…..
  Det handlar om de gånger du gav och delade med dig av ditt hjärta,din tid,dina varma tankar,dina tillgångar,dina kunskaper för att bidra till andra och något större än dig själv.
  Allt gott!
  Annica

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.