Så stor vinst gör Sverige på att ta emot invandrare

[dropcap]I[/dropcap]nvandrarna är en vinst för samhället i kronor räknat. Detta slås fast i den första internationella undersökningen i Sverige och i andra industriländer om migrationens ekonomiska följder (DN 14/6).
Det är OECD, den internationella samarbetsorganisationen som har genomfört denna politiskt kontroversiella undersökning i 27 länder. I rapporten framgår vad invandrarhushållen betalar in till samhället i skatter och vad de får tillbaka i form av socialbidrag, pensioner och annan samhällsservice. Nettot blir ett plus på drygt 3000 euro/år i genomsnitt i länderna. Siffrorna för Sverige visar på ett plus på 7.800 kronor/hushåll för samhället, motsvarande 0,2 procent av bruttonationalprodukten. [pullquote align=”right”]Har Schweiz råd att begränsa invandringen och förlora betydande intäkter till landets statskassa?[/pullquote]
O
ECD-chefen Angel Gurria berättade på presskonferensen att undersökningen initierats för att ta fram fakta som grund för debatten kring invandringens konsekvenser. Särskilt betydelsefull kan rapporten komma att bli i Schweiz som just haft en folkomröstning om att begränsa invandringen, eftersom studien visar att landet tjänar 15.000euro/år per hushåll. En rimlig fråga för de schweiziska politikerna blir därför om de har råd att begränsa invandringen och därmed förlora betydande intäkter till landets statskassa?

[dropcap]D[/dropcap]et ligger i människans natur att söka syndabockar för problem som känns övermäktiga och detta är särskilt tydligt i den turbulenta tid som vi lever i nu då samhället är i omdaning. Att skylla arbetslöshet, statsskuld och samhällsproblem på invandrarna är tacksamt eftersom denna grupp ingenting har att sätta emot. Det är självklart att det finns enorma utmaningar för samhället och för arbetslivet att hantera gällande integrationen av invandrare från olika kulturer, men det finns också många historiska, lyckade exempel på hur skilda kulturer kunnat samverka och leva i harmoni med varandra vilket främjat landats välstånd och kulturella utveckling.
Ett känt exempel är medeltidens Toledo i Spanien där judar, kristna och muslimer levde i harmoni med varandra under århundraden och lyckades skapa ett av världens främsta intellektuella och kulturella högsäten. Allt förstördes när det spanska kungaparet Isabella och Ferdinand bestämde sig för att göra rent hus med såväl judar som muslimer och rensade staden på stora delar av dess styrka. Likriktning leder till stagnation men det ligger i människans natur att vara rädd och osäker kring det okända. En öppnare attityd baserad på ekonomiska fakta kan förhoppningsvis leda till att invandrarna blir bättre bemötta och får chansen att hjälpa oss att lyfta Europa till en konkurrenskraftig och välmående världsdel i framtiden.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.