Samtalscafé om psykisk (o)hälsa och ett hållbart liv

Nya perspektiv på psykisk (o)hälsa och ett hållbart liv
Hur kan vi må så dåligt när vi har det så bra? 
 
Det har gått 20 år sedan psykologen Fredrik Bengtsson skrev sin första bok ”Att få livet att gå ihop – om yngre karriärmänniskors arbets- och livsvillkor”. Syftet var att fånga det då nya fenomenet utbrändhet som börjat sprida sig i samhället, även bland unga och framgångsrika människor. För trots högre utbildning, god karriär, ett rikt socialt liv och ett liv präglat av möjligheter gick allt fler in i en återvändsgränd – den berömda ”väggen” – trots att alla parametrar på det som skapar lycka i livet var uppfyllda. 
 
Sveriges och västvärldens svar på den psykiska ohälsan blev förenklande och linjära. Psykofarmaka; ångestdämpande, antidepressiva och sömntabletter samt KBT (Kognitiv Beteendeterapi) blev formeln för att få dem som föll ur att komma på banan igen och att återgå till jobbet och till en ”normal vardag”. Men idag är den psykiska ohälsan den främsta orsaken till sjukdom i västvärlden enligt WHO och i Sverige är det över 1 miljon människor som medicinerar och mår dåligt. 
 
Fredrik Bengtsson har arbetat med psykisk ohälsa från ett annat perspektiv och under de senaste 20 åren har han utvecklat Rehabiliteringsprogrammet Livsplanering som hjälpt tusentals drabbade människor i Sverige och i andra länder att förstå sig själva, sina värderingar och sin känsla av mening – komponenter som Fredrik menar är själva kärnan till den psykiska ohälsan i vårt samhälle. 
 
Välkommen till ett samtal som leds av Annika Dopping kring personlig hållbarhet med det existentiella perspektivet på livet och mål nr 3 i Agenda 2030, “Hälsa och Välbefinnande”, som gemensam grund. Vi tar gärna emot dina frågor och reflektioner via chattfunktionen när vi livestreamar från Hotel Clarion Sign – vinnare i kategorin “Årets Hållbarhetspris 2020” på Grand Travel Award.
_________________________________________________
Till anmälan: https://magnetevent.se/Event/nya-perspektiv-pa-psykisk-ohalsa-och-ett-hallbart-liv-38359/?fbclid=IwAR2SfUSdQ0oYf4Wo3YKyPkBJl-sr7eximnNiQJnn-415M0w0dfKdIHa0aDU
 
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.