Seminarium på temat “Nya perspektiv på (o)hälsa och ett hållbart liv!

Samtalsserien ”Nya perspektiv på (o)hälsa och ett hållbart liv” livesänder igen, fredagen den 23 april kl. 14:00-14:45, och reflekterar denna gång kring kopplingen mellan ”långtidscovid” och utmattningssyndrom.
I Sverige har vi en reduktionistisk syn på hälsa som gör att vi har lätt att hantera det som går att bevisa med naturvetenskap och fakta, medan det som inte låter sig fångas inom den trånga ramen går oss förbi. De flesta människor som arbetar med människors hälsa och välmående vet dock via egen erfarenhet att människan är komplex och att kropp, själ, medvetande och känslor är intimt sammanflätade och att hälsa på många sätt är ett mysterium som aldrig upphör att fascinera.
I sviterna av pandemin försöker forskarna förstå virusets natur och effekter och vissa mönster börjar framträda som vi behöver lära oss tolka och förstå för att kunna hjälpa dem som drabbats på bästa sätt. En grupp som framträder är högpresterande unga kvinnor som drabbas av långvariga symptom. Det är kvinnor i åldern 25-45 som varit väldigt friska och högpresterande som drabbas hårt av Covid-19.
Man uppfattar att de utvecklar ett tillstånd som heter POTS (Postural ortostatisk takykardi syndrom) som är en dysfunktion i det autonoma nervsystemet som kännetecknas av att man får onormalt hög puls, hjärtklappning, illamående, huvudvärk, konditionsnedsättning och trötthet bland andra symptom. Eftersom samma subgrupp i samhället ofta kännetecknas av “duktig flicka syndromet” ser vi också en överrepresentation av unga, högpresterande kvinnor som drabbas av utmattningstillstånd och psykisk ohälsa. Man kan fråga sig om det möjligen finns något koppling mellan dessa olika diagnoser?
Kring detta tema reflekterar Fredrik Bengtsson, Existentiell Psykolog, när vi återigen ses för ett samtal kring ”Nya perspektiv på (o)hälsa och ett hållbart liv” där du är värmt välkommen att ställa dina frågor via chattfunktionen (eller genom att sända dem i förväg till info@hagalivscenter.com
När: Via Zoom den 23 april kl. 14:00-14:45.
Anmälan: Det är kostnadsfritt att delta, men du behöver anmäla dig för att få Zoom länken att ansluta via. Till anmälan: https://magnetevent.se/Event/nya-perspektiv-pa-psykisk-ohalsa-och-ett-hallbart-liv-41760/
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.