Sinnesrobönen – ett recept mot utbrändhet?

“Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

Sinnesrobönen formulerades av den amerikanske prästen och teologen Reinhold Niebuhr 1926 som starkt engagerade sig i de destruktiva följderna av industrialismen och dess omänskliga arbetsvillkor i industrins fabriker för den enskilda människan. Bönen är sedan länge en viktig komponent inom missbruksbehandling men den är ett verktyg som vi alla har nytta av att ha med oss i livet.

Själv har jag genom åren lyft in den i de behandlingsprogram jag jobbar med som handlar om att möta människor som lider av utbrändhet, depression eller ångestproblematik av olika slag. Detta eftersom jag insett att en konsekvens av att välfärdssamhället medfört en allt ökad individuell frihet och möjlighet att själv formge sitt liv utifrån sina önskemål och ideal, innebär att vi har allt svårare för att acceptera begränsningar och gränser.

I en livssituation som ger utrymme för fria val och att leva sitt liv på det sätt man önskar, är det naturligt att människan utvecklar en stark drivkraft i att vilja påverka, styra upp och ta kontroll över tillvaron och andra så långt det går med syftet att uppnå de mål man stakat ut för sig själv. Uppfostran och skola handlar om att bygga självförtroende att våga ta för sig och att lyckas med prestationer.

Detta är bra, men endast om vi också får lära oss att acceptera och känna ro i det som inte går att påverka och att vi har en ödmjuk inställning till oss själva där vi inser att vi lever i ett samspel och i en samverkan med andra vilket innebär att man ibland måste träda tillbaka till förmån för någon annans behov och att allt i livet inte alltid kan bli exakt så som jag själv vill.
I ett samhälle där människor är förankrade i en andlig dimension finns en naturlig och självklar ödmjukhet till att man själv inte är centrum i universum och att det finns en kraft i livet som man måste böja sig för ibland, trots att man inte vill eller förstår varför.

I en sekulariserad kultur har inte människan kvar detta självklara ödmjuka förhållningssätt till livet och vi hamnar därför lätt i obalans som uttrycks i en psykisk ohälsa. Utbrändhet, depressioner och ångestreaktioner har ofta en stark komponent av frustration över andra människors agerande, jobbet, chefen, frun, mannen, barnen, mamma, pappa eller över livet självt som inte gett en det man föreställt sig.

I min värld får jag i min vardag jobba med båda dimensionerna av denna skala mellan att påverka och att acceptera. I vårt västerländska samhälle behöver vi generellt lära oss mer av vikten av acceptans, att inte strida mot livet självt och att lära oss att vänta och ha tålamod. För människor från andra delar av världen handlar utveckling istället om att våga träda fram, att ta för sig, våga påverka och på det sättet bygga ett gott liv åt sig själv och sin familj.

Som alltid då det gäller existentiella dimensioner i livet handlar det om att förhålla sig till motstridiga poler som hänger ihop och där man måste hitta sin egen position som ger sinnesro. Det är detta som är balans och det är i dessa dimensioner som vi finner svaret på harmoni som motvikt till utbrändhet.

2 Kommentarer
 1. Ann-Charlotte says:

  Tack Fredrik för dina tankar, det finns så många dimensioner på texten ovan, att reflektera utifrån olika perspektiv och situationer upplever jag. ☺️
  Jag lyssnade igår på Sara Sjöströms sommarprat(podden), det var intressant att höra henne prata om hennes egna förväntningar på resultat och hennes inställning till att göra sitt bästa. Också hur hon hanterade andras (journalisters) förväntningar på hennes reaktioner. Lyssna gärna, kanske får du också en aha upplevelse och ytterligare tankar att reflektera över tillsammans med intrycken från Fredriks inlägg.

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Hej Ann-Charlotte, tack för ditt inlägg och för att du delar med dig av Sara Sjöströms intressanta infallsvinklar. Önskar dig en härlig sommar! Fredrik

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.