Sustainability begins with you

Hållbarhet är på allas läppar för närvarande och omställningen till ett mer miljövänligt förhållningssätt till tillvaron har blivit en riktig folkrörelse. Det är fascinerande att uppleva hur attityder och trender kan skifta så snabbt i ett samhälle som vi kan uppleva just nu då den stora massans vilja att bidra till en hållbar utveckling är som en flodvåg som inte går att stoppa. Ännu under hösten kunde en höstlovsresa till Seychellerna uppfattas som något eftersträvansvärt men ett par månader senare har samma resa blivit helt politiskt inkorrekt och något som inte ens barnen skulle vilja åka iväg på. Samma mönster kan vi bevittna i förhållande till människors konsumtionsvanor där IKEA och HM’s själva affärsidé om att skapa billiga lösningar för den stora massan nu fördöms till förmån för second hand, att bevara och att genast sluta med slit- och släng beteenden. 

Det som tyvärr ofta ännu glöms bort i debatten och i hållbarhetsrörelsen är att hållbarhet börjar och slutar med dig själv. Det är när vi själva är i balans och har förmåga att tänka, känna och förhålla oss till vår omgivning med närvaro som vi har förmåga att ändra vanor och att agera på ett sätt som bygger på en högre medvetenhet och medvetna val. En stressad person kämpar däremot för sin överlevnad och för att få vardagen att gå ihop och hinner inte, orkar inte tänka på att göra något nytt eller annorlunda. Det är ofta inte brist på vilja som gör att människor tar bilen istället för cykeln eller att de slarvar med sopsorteringen. Det är effekten av en stressad hjärna som saknar förmåga att följa någon annan stig än den redan upptrampade. 

För att lyckas med hållbar utveckling gällande såväl miljö som beträffande den sociala hållbarheten i samhället borde vi med andra ord ha ett mycket större fokus på den enskilda människan och hennes mående. Även här behövs ett systemskifte där vi behöver ändra på ett grundläggande beteende där vi lärt oss att strunta i hur vi mår och vad vi behöver till förmån för prestation och leverans så att kunden i slutändan får det hon eller han behöver i tid och på bästa sätt. Men i själva verket är ju kunden också en människa och man kan därför tänka sig att det skulle kunna finnas en högre grad av förståelse och möjlighet till konstruktiv dialog om man bara hittade ett sätt hantera frågan på ett systemiskt sätt där den enskilda människan inte hamnar i kläm. 

I mitt arbete träffar jag dagligen fantastiska personer som mår dåligt på grund av stress och utmattning. Ett liv är kort och vi vill alla i grunden ta vara på det liv vi har och värna om vår hälsa i största möjliga mån. Ändå är det så lätt att vardagen tar över och att det vi tycker är viktigt – faller. Jag tänker att detta är en följd av att vi lever i en tid och i ett samhälle där vi blivit obalanserat cerebrala på bekostnad av våra känslomässiga, kroppsliga och själsliga behov. Vi tävlar med roboten och dess intelligens men glömmer att det som skiljer intelligenta maskiner från människan är just att vi har andra dimensioner och därmed andra behov att vårda och ge näring till om vi ska kunna vara effektiva och må bra över tid.

Att ta väl hand om sig själv och att leva hållbart innebär att tempot i tillvaron måste skruvas ner så att man hinner tänka, känna och reflektera över såväl praktiska saker och problem som mer existentiella frågor. I ett samhälle som rusar på i en takt som påminner om ett skenande tåg är detta självklart en jättestor utmaning där grunden är att acceptera att man inte hinner allt man skulle vilja och önska och att försonas med detta faktum. Vad man sen väljer att säga ja eller nej till, vad man väljer och vad man väljer bort, blir självklart upp till var och en av oss att reda ut och att definiera. En inre kompass som bygger på en klar bild över vem vi är, vad vi behöver och vilka värden vi vill satsa på i livet är en förutsättning för att kunna orientera oss i en värld som bygger på att vi ska prestera och att vår känsla för livskvalitet är ovidkommande. 

Den rådande folkrörelsen för miljöfrågan är inspirerande i att den visar hur en social rörelse som bygger på nödvändig utveckling av samhället kan få etablerade strukturer och sanningar att förändras till sin motsats över en natt. Lås oss hoppas att nästa led i denna hållbarhetsvåg sätter fokus på människan och att det mantra vi har inom ABLE – Sustainability begins with you – blir ett motto för alla att sträva efter. 

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.