Sustainability begins with you

I mitt arbete som psykolog där jag under åren mött och möter många som drabbats av utmattningstillstånd är en vanlig fråga om man kan komma tillbaka och hur det ska gå till. Svaret jag ger är att det absolut går att bli frisk och att ha ett välfungerande liv med hög livskvalitet – men endast om man är beredd att göra en grundläggande omställning i relationen till sig själv. Det är detta jag avser med vägen vidare efter ett utmattningstillstånd, en väg som handlar om ett fokus på min inre hållbarhet som människa där jag lär mig relatera till andra och till omvärlden utifrån en inre kompass och baserat på de resurser jag har som en unik individ.

Vägen tillbaka är däremot stängd för alltid av det enkla skälet att det liv jag levde förut inte var hållbart och ledde mig in i ett utmattningstillstånd. Givet att hjärnan avser att skydda oss från hot och fara måste vi därför acceptera att den kommer hålla tillbaka energin och tillfrisknandet så länge vi har kvar vårt “gamla jag” som en målbild och strävar efter att komma tillbaka till det liv vi hade innan vi “gick in i väggen.”

Tyvärr får de flesta som drabbas inte hjälp att göra denna omställning vilket är en anledning till att många är sjuka och sjukskrivna under flera år och i många fall faktiskt aldrig blir friska och fullt fungerande igen. Utifrån min personliga erfarenhet av “utbrändhet” för många år sedan liksom av två decenniers arbete med behandlingsprogram där jag mött tusentals drabbade vågar jag påstå att den enda vägen framåt handlar om att acceptera att jag som människa har behov och gränser som jag inte kan nonchalera eller överträda hur mycket och hur länge som helst innan det brister. Precis som naturen har gränser som vi på senare år börjar förstå att vi inte kan överträda hur mycket som helst innan hela ekosystemet kollapsar, är det samma sak som gäller för oss människor. Utmattning innebär en kollaps och ett allvarligt hälsotillstånd där symptomen signalerar att vi driver oss själva och/eller är utsatta för krav som vi saknar resurser att möta.

För den som accepterar detta faktum om människans villkor finns det kunskap och behandling som gör att utmattningen kan läka ut relativt snabbt och där krisen kan vändas till en utveckling, ungefär som vi ser med den gröna omställningen av samhället i miljöfrågan. Långsiktig hälsa och välmående är därefter avhängigt ett liv som bygger på en hög grad av medvetenhet och kontinuerlig dialog med sig själv och den inre kompassen för att kunna välja, välja bort och navigera i en härlig men gränslös värld. För detta finns ingen slutpunkt.

Om du vill veta mer om detta hoppas jag du har möjlighet att medverka på nästa digitala seminarium på temat om Psykisk (o)hälsa i vår tid. För mer info och anmälan vänligen se länkar nedan:

Del 3 sänds live fredagen den 26 februari kl. 14:00-14:45 via Zoom och du är varmt välkommen att delta! Via chattfunktionen kan du ställa frågor och dela med dig av dina reflektioner. Anmäl dig här!

Avsnittet sätter fokus på hur man faktiskt kan må bra igen efter att ha drabbats av utmattning (utbrändhet) och hur man hittar en väg vidare – snarare än att försöka komma tillbaka. Kan det vara så att utmattning handlar om en brist på inre hållbarhet genom en livsstil som gör att vi övertrasserar kroppens, hjärnans och själens resurser? Fredrik Bengtsson berättar hoppfullt om att det går att bli frisk och att det inte behöver ta flera år om man får rätt stöd och hjälp.

Varmt välkommen att delta den 26 februari när vi sänder direkt från Hotel Clarion Sign – vinnare av “Årets Hållbarhetspris 2020” och vår arena och mötesplats för hållbara initiativ!

👉 Till anmälan – Del 3.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.