Sverige i topp på innovationsranking.

[dropcap]S[/dropcap]verige är ett av världens mest innovativa länder, enligt en studie från FN och internationella handelshögskolan INSEAD.
Sverige hör till klassens bästa elever, säger författarna i SvD (2/7). För andra åreti rad hamnar Sverige näst högst på listan över världens mest innovativa länder i Global Innovation Index. På första plats kommer Schweiz.
Rankningen görs av FN:s fackorgan för immaterialrätt WIPO, den internationella handelshögskolan INSEAD och Cornell University.

– “Sverige har spektakulära resultat utan några stora svagheter, och är ett av världens mest innovativa länder. Landet är som en av klassens bästa elever som sitter längst fram och hänger med i allt”, säger Bruno Lanvin, vd för INSEAD. Den nordiska gruppen fascinerar oss. De är alla goda studenter. Det kan bland annat bero på att man satsar mycket på utbildning och forskning, säger han och tillägger att gemensamt för de [pullquote align=”right”]”Landet är som en av klassens bästa elever som sitter längst fram och hänger med i allt”[/pullquote]Skandinaviska länderna i toppen av listan är att de saknar stora råvaruresurser vilket kan förklara att man måste utveckla innovationsförmågan. Att Sverige ligger så högt på innovationslistan är så klart ett resultat av vår höga välfärd och att vi har uppnått en livskvalitet där vi inte längre behöver kämpa för vår överlevnad eller för att säkra vår trygghet. Med andra ord skulle man kunna säga att vi har råd att unna oss att vara kreativa och flexibla och att ta in vad som händer i världen omkring oss. Ur ett mer psykologiskt och existentiellt perspektiv skulle man även kunna tillägga att det är vår prestationsbaserade självkänsla som driver på och som gör att vi uppnår de bästa resultaten och ständigt är bäst i klassen må det vara nya företagsidéer, musik, sport, forskning eller något annat område.

Det är bra för landet och skapar möjligheter för världen men det finns ett pris att betala på individnivå. Många av våra mest lyckade och framgångsrika människor plågas av ständiga tvivel på sig själva, depression, ångest och utmattningstillstånd. Det finns en utbredd känsla av tomhet och meningslöshet i tillvaron som hänger ihop med att livet trots allt inte bara handlar om att vara bäst eller så effektiv som möjligt. Men hur ska vi kunna beklaga oss då resten av världen betraktar oss med avund och beundran? Hur kan det komma sig att vi blir utbrända när vi samtidigt har det så bra? Sverige är ett fantastiskt land och vi har alla förutsättningar att komma tillrätta med den rådande obalansen mellan att vi har det så bra på det yttre planet och samtidigt ofta så eländigt på insidan. Först då kan vi tala om verklig livskvalitet!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.