”The House is on Fire”

Greta Thunberg’s tal till Europaparlamentet häromdagen lämnar ingen oberörd. Hennes uppmaning ”To panic as if the house is on fire” som anspelar på den fantastiska och omedelbara samling som skedde då Notre Dame i Paris drabbades av en fruktansvärd eldsvåda tidigare i veckan och som visade att världen och politikerna har förmåga att agera och att snabbt få fram miljarderna som krävs för att rädda något verkligt betydelsefullt. Om inte såväl brandmännen som politiker, näringsliv och privatpersoner hade agerat utifrån en känsla av panik över att ovärderliga skatter skulle gå förlorade om man inte agerade snabbt och resolut hade sannolikt Notre Dame brunnit ned till grunden och ett av våra främsta världsarv hade varit förlorat för alltid.

Att inte världens befolkning, vårt näringsliv och våra politiker agerar i samma anda är onekligen märkligt mot bakgrund av att forskningen tydligt visar att världen som vi känner den står på randen till irreversibel förstörelse om vi inte samlar oss och gör vårt yttersta för att förhindra en global miljökatastrof – NU!

Man kan tycka att omställningen i Sverige mot ett hållbart samhälle går fort men mot bakgrund av vad vi som nation skulle kunna göra är det i själva verket mycket otillräckligt. Många tycker att frågorna är viktiga men Agenda 2030 som är det styrdokument som ger oss kartan med de 17 Globala Hållbarhetsmålen är ännu relativt okänd och företag, organisationer och politiker sitter fast i byråkrati, håller hårt i plånboken och vågar inte riktigt gå hela vägen. Ytterst få agerar som att ”The House is on Fire” trots att det i bokstavlig mening är exakt vad som sker framför våra ögon. Vem har i ett sådant akut läge tid att samla sig i interna diskussioner, möten och konferenser? Innan man enats om en väg framåt har förmodligen världen redan hunnit gå under.

Kontrasten mot Västvärlden med alla möjligheter att agera och göra skillnad på riktigt och det arbete jag är involverad i för närvarande i Elfenbenskusten i Västafrika är slående. Det är samma Agenda 2030 som vi jobbar med men de ledare jag möter i Elfenbenskusten brinner av verklig passion, av humanism och av en fantastisk förmåga att skapa lösningar med inga medel alls. Borgmästarna är välutbildade, högintelligenta personer som lämnat strålande internationella karriärer för att ge sig ut på fältet och hjälpa till att bygga hållbara samhällen och bevara sin fantastiska natur. De satsar sin privata ekonomi och försummar såväl egna behov som sina familjer i sin känsla för att bidra till något större än dem själva.

Ingången till ministrar och dialogen med regeringens representanter är kantad av samma öppenhet, intelligens och vilja att på riktigt bidra till Agenda 2030. Frånvaron av byråkrati och förmågan att agera utifrån att ”The House is on Fire” är befriande givet att det speglar sakernas tillstånd. Möten kan ta 5-10 minuter då essensen uttrycks för att i nästa steg skrida till handling. Ingen tid och utrymme för ändlösa möten och konferenser då det gäller att rädda planeten. Man inser att i ett land med god ekonomi, en betydande andel av barn och unga i populationen och med förutsättningar att gå i bräschen för De Globala Hållbarhetsmålen finns det inga ursäkter som håller. Det är bara att agera! Eftersom man inte är lika bortkopplad från livets verkliga villkor såsom människor i västvärlden, finns det hopp om att det kan bli den Afrikanska kontinenten som inspirerar oss till att överge all gamla regler som hindrar och som kan få oss att välja ledare med samma glöd och passion för att göra världen bättre!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.