Trams på jobbet är bra för kreativiteten

[dropcap]S[/dropcap]amuel West har precis avslutat ettforskningsprojekt där han genom experiment har tittat på hur lekfullhet på arbetsplatsen kan påverka kreativiteten. Bland annat har han bytt ut ramlösa och mörk choklad i sammanträdesrum mot rosa sockervadd, låtit försökspersoner skjuta på varandra med leksakspikadoller och delat ut lösmustascher. Jag såg att atmosfären bland försökspersonerna ändrades och att kreativiteten ökade, säger Samuel West (DN 7/2) och förklarar att den som har roligt och skrattar inte presterar sämre eller är mindre effektiv än andra. Det är snarare tvärtom.

[dropcap]A[/dropcap]ndra slutsatser av studien är att det inte är helt lätt att få vuxna att leka och att chefen har en avgörande roll. Chefen måste släppa loss för att medarbetarna ska våga.
Enligt Samuel West är det onödigt att exempelvis köpa in en rutschkana eller ett pingisbord till arbetsplatsen. ”Man måste anpassa leken efter företaget och en rutschkana skulle kunna kännas som ett hån på många ställen. Det är bättre på att satsa på att skoja med varandra varje dag och se vilka skämt som passar just på din arbetsplats”, säger han.

[dropcap]E[/dropcap]n viktigslutsats i hans forskning är att företag som bara bara fokuserar på resultat och att vara effektiva inte förmår motivera medarbetarna till topprestationer och innovation. De företag som inte ger utrymme för lekfullhet har därför ingen framtid säger han, i en värld som bygger på kreativitet och förmåga att tänka nytt. Ett av Samuel Wests råd till chefer är att släppa powerpoint och istället sjunga en sång om vinsterna i företaget. Han uppmuntrar också oväntade mötesformer och spontana skämt.

[dropcap]A[/dropcap]tt det är för mycket allvar och att glädjen i jobbet försvunnit i arbetet är en utbredd känsla hos de flesta. Detta har det danska nätverket för chefer, Glade Chefer (http://happy-bosses.com) som sin affärsidé. Nätverket har haft stor framgång i Danmark och befinner sig just nu i en expansion till övriga Norden, däribland Sverige.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *