”Tvärtom-metoden för ledare”

[dropcap]S[/dropcap]om psykolog känns det kontroversiellt att i vissa lägen uppmana människor att köra över sin instinkt och sin känsla för att istället följa förnuftets väg. Ändå i mitt arbete som konsult i företag som vill arbeta proaktivt med hälsa har livet och erfarenheten lärt mig att det är just detta som är den konstruktiva vägen framåt i vissa lägen. I ett företag som genomgår en omfattande omorganisation brukar ledarna försvinna in i strategimöten dagarna i ända och lämna medarbetarna vind för våg – just i det läge då behovet av ett närvarande ledarskap är som störst.

[dropcap]I[/dropcap]syfte att lyckas med målsättningen att få medarbetarna och organisationen med sig och att uppnå målet med förändringen, brukar jag coacha chefer i att lära sig vad jag brukar kalla för ”tvärtom-metoden”. Din almanacka är fulltecknad med möten och du saknar tid för att möta dina medarbetare; avboka ett möte per dag och skapa utrymme. Du hinner inte äta lunch eller fika – just därför är det det du ska prioritera. Du jobbar över och dygnets timmar räcker inte till. För att hinna med avbokar du träning, minskar ned på tiden med familjen och svarar på mail istället för att sova. Gå till gymmet, ät middag med familjen och gå och lägg dig i rimlig tid – trots att din instinkt talar om för dig att släppa allt för att hinna ikapp på jobbet. Min poäng är att beskriva en del av stressens väsen som handlar om att trigga kroppen att producera mer adrenalin och kortisol  som vi behöver för att lägga in en högre växel. För stenåldersmänniskan där detta system utvecklades, var detta ett konstruktivt sätt för människan att fly undan ett rovdjur och försätta sig i säkerhet. I detta läge behövs tunnelseende, att hunger och trötthetskänslor försvinner och att vi struntar i omgivningens behov – annars överlever vi inte. Väl i säkerhet gick produktionen av stresshormon för stenåldersmänniskan ner till normalnivå och hon kunde återuppta de mänskliga biologiska, fysiologiska och sociala behoven – tills en ny farosituation dök upp och hon igen behövde släppa allt för att fokusera på att överleva.

[dropcap]P[/dropcap]roblemet för dagens människor är att vi lever med en ständig upplevelser av att de yttre kraven på att orka med och prestera är högre än vad vi kan mäkta med. Därför utsöndrar kroppen stresshormon och vi går på helspänn hela dagarna och beter oss som stenåldersmänniskor i överlevnadsläge. Om det brinner på en arbetsplats eller om en annan olycka eller trauma har inträffat är detta helt rätt strategi. Det är så man överlever. En omorganisation eller organisationsförändring är dock inte någon akut situation utan en längre process av hög belastning som kräver att vi använder förnuftet och hjärnan istället för att ge oss hän åt instinkten som försätter oss i överlevnadsmode. Hur bråttom är det egentligen? Lyfter vi blicken och använder förnuftet inser vi att det kanske inte är så väldigt bråttom trots allt. Följer vi känslan och instinkten som vi hamnar i då stressen gripit tag i oss, är det däremot väldigt bråttom och vi måste agera snabbt och rationellt.

[dropcap]S[/dropcap]om ledare, liksom i vår föräldraroll, har vi ett särskilt ansvar att vara medvetna om att vårt eget agerande kommer att vara avgörande för hur våra medarbetare eller våra barn kommer att reagera. I tider av turbulens och kris behöver vi det sociala stödet, vara nära och hjälpas åt för att komma framåt. De flesta föräldrar inser detta i lägen då familjen behöver mer tid och närvaro för att hantera en yttre eller inre påfrestning. På våra arbetsplatser fungerar det tyvärr sällan så bra, vilket gör att många medarbetare hamnar i krislägen och sjukskrivningar som hade kunnat undvikas om bara ledarna hade förstått att de hade behövt vara mer närvarande än vanligt under en viss period.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *