Tydlig TV-trend: Träffa din partner via ett dejtingprogram.

”Om jag talar både människors och änglars språk, men saknar kärlek är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal. Och om jag har profetisk gåva och kännedom om alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har allt tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting.”
Första Korinthierbrevet 13:1-2

 Jag är den förste att skriva under på att kärleken är det största i livet och att en harmonisk kärleksrelation är en av de viktigaste källorna till djup glädje och känsla av att livet har en mening. I vår del av världen är det den romantiska bilden av kärlek som uppkom under 1800-talet och som benämndes just Romantiken, som präglat filmer, böcker, poesi och människors medvetande sedan dess.
Det handlar om att till varje pris träffa den rätte, den man eller kvinna som finns någonstans där ute och som är perfekt för just mig!

Att inte finna den rätte/a innebär för många en avgrundslik känsla av förtvivlan och sorg, en känsla av att livet inte är fullbordat och att det saknar mening. Många lider av att inte ha träffat den stora, livsomvälvande kärleken. Detta hanteras av en del genom att avstå och leva ensam i ständig väntan på att hon eller han ska korsa deras livsväg. Andra har istället vid en viss tidpunkt bestämt sig för att satsa på någon som på ett rationellt plan verkar bra för att slippa vara ensam. En person som kanske har det utseende, den status eller de kvaliteter som man själv värdesätter.

För mig finns det inte en livsform som är rätt eller fel. Därför tycker jag inte att man ska värdera de livsval som människor gör. Ibland kan jag dock inte låta bli att fundera över hur mycket den romantiska bilden av kärleken som understöds av samhället och inte minst av media hindrar människor från att vara nöjda med sitt liv och sina relationer om de inte präglas av en Julia och Romeo – passion?  Alldeles oavsett, behöver människor göra vad de kan för att bjuda in kärleken i livet.

I vår tid och i vår del av världen har de naturliga mötesplatserna där kärlek och möte kan uppstå, blivit allt färre. Tidigare innebar arbetsplatsen, föreningslivet, eller grannskapet naturliga arenor där människor kunde träffas och kärlek kunde uppstå. Det byggde på att människor hade tid att umgås och lära känna varandra även på jobbet eller i andra sammanhang.

Idag ser livet annorlunda ut. 
Vi är supereffektiva på jobbet och har inga möten eller samtal som handlar om icke-arbetsrelaterade frågor. Ingen har tid att fika eller gå ut på en afterwork efter jobbet längre. Grannarna känner vi inte och har oftast inte någon kontakt med. Är vi aktiva i föreningar eller fritidsaktiviteter går var och en till sitt när mötet eller aktiviteten är över. Det som återstår är krogen som mötesplats för ytligare kontakter där vi sällan möter mannen eller kvinnan i vårt liv.
Bristen på naturliga kontaktytor för djupare möten och kärlek har banat väg för dejtingsajter och TV-program av olika slag. ”Bonde Söker Fru”, “
Ensam Mamma Söker” och “Bachelor/Bachelorette” är bara några aktuella exempel. Det är väldigt bra att det uppstår nya mötesformer för människor som är anpassade för den tid och det liv vi lever. Många lyckliga par har träffats via dejtingsajter på nätet eller arrangerade möten för singlar som aldrig skulle ha mötts annars.

Alla är vi dock ömtåliga och sårbara när det kommer till kärlek och relationer. Det berör det allra djupaste inom oss. Därför är det viktigt att vi respekterar oss själva, att vi blir respekterade och att vi förmår skydda oss själva i dessa sårbara situationer. TV-programmen som skildrar singlars längtan efter kärlek och sökande efter den rätte tar ingen hänsyn till denna sårbarhet. För att kunna fånga en stor publik måste människor som ställer upp berätta om sina innersta tankar och känslor kring det mest sårbara inom dem.

Vad händer när vår djupaste längtan blir kommersialiserad? 
På vilka grunder vill man bryta ner ett av livets största mysterier, det mest intima och privata som kärleken mellan två människor innebär, till något som kommer hela folket till del? Längtan efter och förhoppningen om att få möta den rätte/a är sannolikt drivkraften för de som ställer upp i dessa program, men har man funderat på vad det innebär att blottlägga sitt känsloliv, sin lycka eller sin besvikelse inför en publik i ett känsloläge som alldelesoavsett handlar om intimitet och total nakenhet?

TV-klipp: Therese om ångesten över Fredriks val i Bonde Söker Fru.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *