Vad händer i ett samhälle där ingen har tid att ta ansvar?

Frihet och ansvar är teman som jag under den senaste veckan har behandlat här på bloggen som två mänskliga poler på samma skala som är ömsesidigt beroende av varandra.

De senaste dagarna har detta tema följt med mig i mina tankar och jag har reflekterat över det i olika situationer som jag har mött i mitt vardagsliv. Jag har t.ex. funderat över vad som händer om vi som vuxna abdikerar från vårt ansvar att skydda barnen från den övermäktiga känsla av stress och press som många upplever i sitt liv idag?
Hur blir livet för barnen och hur påverkas deras hjärnor, världsbild, självuppfattning o.s.v. om de tvingas ta in och förhålla sig till sina föräldrars och andra vuxnas förtvivlan och vanmakt över att ha förlorat kontrollen över och känslan av frihet i sitt liv? Hur ska det då bli attraktivt för dem att växa upp och ta del av vad vuxenlivet erbjuder i form av möjligheter och frihet att skapa ett liv som känns meningsfullt att leva?

Förändring är möjlig!

Förändring är möjlig!

Att då och då fundera över om du skulle vilja vara mamma eller pappa till dig själv, kan vara en bra tanke att stanna upp vid då och då för att få perspektiv på sig själv och det ansvar man som förälder har att skydda sitt barn från, ur deras perspektiv, obegriplig och icke-hanterbar stress, och att visa på att livet som vuxen är något härligt och eftersträvansvärt. Samma typ av frågeställning kan du göra i din roll som chef. Skulle du vara nöjd om du hade dig själv till chef?
Denna typ av distanserade tankeövningar kan hjälpa dig att få perspektiv på dig själv och att inte oreflekterat ge dig hän åt att du inte har tid och att du inte får plats i det liv du lever. Någon måste ta ansvar och denna resa måste börja med dig själv och det ansvar du väljer att ta för ditt eget liv. Bara du vet vad du behöver för att må bra. Om inte du tar ansvar för dig själv som vuxen, vem ska då göra det?

Förmågan att sätta gränser och vägen till ett gott och fullödigt liv går via ansvarstagande för dig själv och det liv du har till ditt förfogande. Den du vill vara behöver inte vara densamma som du var igår. Förändring är möjlig och det är aldrig för sent att vakna upp och bestämma dig för att din viktigaste roll i ditt liv är att bli den bästa och mest kärleksfulla förälder till dig själv som du kan tänka dig!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.