Vad händer när vi inser att det inte kommer bli som förut?

Den utdragna Coronapandemin har under den senaste veckan gjort att avståndet till livet före Corona har ökat. Allt fler upplever att de påverkas av krisen på ett djupare plan nu då den initiala chocken över det plötsliga utbrottet har lagt sig. Ännu insjuknar och avlider många människor runt om i världen och vi tvingas inse att denna smitta inte kommer gå att stoppa eller eliminera på länge. Det nya normala blir att leva i ett undantagstillstånd då vi varken kan återgå till livet före Corona, eller konkretisera hur livet ska bli därefter. Ingen kan påverka detta, vilket innebär att den enda strategin som går att tillämpa och som är konstruktiv, är att acceptera läget och att skapa en mening av de rådande förutsättningarna.

I denna mellanperiod som markerar en tid mellan den gamla berättelsen om livet och den nya, behöver vi ägna oss åt att sörja förlusten av det gamla och lära oss hantera ovisshet, otrygghet, samt att våra vanliga verktyg som handlar om att ta kontroll, att prestera eller konsumera, inte hjälper ett dugg.

Detta sammantaget gör att många känner sig nedstämda, vilsna och ångestfyllda. Att förlora anhöriga, att vara orolig för den egna och närståendes hälsa, att inte kunna umgås och träffa släkt, vänner och kollegor, att inte kunna röra sig som vanligt i samhället och inte minst oron för ekonomin och jobbet gör att dessa känslor är helt adekvata. Detta är ingen tid då våra förväntningar på ständig lycka och glädje blir infriade. Det är en stund av allvar och att inse att vi just nu har en chans till djupare reflektion kring vilket samhälle vi vill se framför oss, vilka värden vi vill bygga vårt eget liv på och vad som egentligen är viktigt för att skapa mening i vårt liv.

Kris är ofta en förutsättning för utveckling men kris kan även leda till stagnation och att man fastnar i en depression utan slut. Allas vårt ansvar nu är därför att skapa mening av det undantagstillstånd i vilket vi befinner oss då vi kan få sörja att illusionen om trygghet, evig tillväxt och lycka har spruckit i tusen bitar. Det är andra tider nu helt enkelt och det kommer inte att kunna bli som förut. På samhällelig nivå finns möjlighet för regeringar att satsa på en hållbar utveckling i de historiskt omfattande stödpaket som nu ges till företag i alla branscher. Detta kan skapa nya arbetstillfällen för människor som inte har något arbete att gå tillbaka till och få igång samhällsekonomin på rekordtid. Kunskapen och många av de tekniska lösningarna och innovationerna som behövs för en sådan utveckling finns redan. Den allmänna opinionen och önskan om en sådan utveckling var redan väldigt hög före Corona och har knappast minskat nu, då allt fler konkret kan ta del av den positiva inverkan som samhällets nedstängningar har för klimatet.

För oss som har lyckan att få leva i en demokrati med frihet att yttra våra åsikter och att i stor utsträckning välja hur vi vill leva och vilka värden vi vill satsa på, innebär kollapsen av det samhälle vi levde i före Corona också en möjlighet att ta ställning och att engagera oss i en hållbar utveckling för oss själva och som samhälls- och världsmedborgare.

Missa inte den chansen!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.