Varför mår ungdomar så dåligt idag?

Den psykiska ohälsan bland ungdomar och unga vuxna ökar (SvD 19/11). Experter larmar om ett växande samhällsproblem. Vad tror du är orsaken? Såhär säger Sofia:

Jag tror att orsaken delvis beror på den stora pressen som läggs på unga i dagens samhälle. Man blir uppmuntrad att ta körkort, få fina betyg, söka till högskolan osv. Det är inte alla som klarar av det. Mycket beror också på, då jag själv är ung och har erfarenhet, att många känner att de inte riktigt räcker till. Vissa utvecklar ätstörningar då de påverkas av media som finns runt omkring oss dygnet runt, och detta påverkar såklart vardagen i stora mängder. Förutom alla ‘måsten’ som ungdomar och unga vuxna väntas genomföra finns det knappt inga jobb till oss i Sverige, vilket ökar pressen och vi blir stressade. Nu påstår inte jag att detta gäller alla, men jag tror jag talar för många av oss åtminstone.

[dropcap]A[/dropcap]tt den psykiska ohälsan bland ungdomar och unga vuxna ökar så mycket i vårt samhälle är ett uttryck för det jag skrivit om i tidigare inlägg, d.v.s. att strukturerna i arbetslivet och i samhället inte överensstämmer med yngre generationers värderingar och attityder till liv och arbetet. Å ena sidan har vi ett allt ökande hälsomedvetande och en strävan efter ett liv som bygger på balans och meningsfullhet – samtidigt är pressen och kraven på att prestera på livets alla områden för att duga i egna och andras ögon allt högre. Detta parat med att föräldrar, lärare och andra vuxna är stressade och upptagna på sitt håll och därmed allt mindre närvarande såväl fysiskt som psykiskt.  Så länge föräldrar, samhällets beslutsfattare och arbetslivets makthavare inte uppmärksammar, förstår och agerar på dessa missförhållanden kommer vi tyvärr att fortsätta se att unga människor i tidig ålder bryts ner och går in i utmattningstillstånd och depressioner. Kanske handlar lösningen om att försöka hitta tillbaka till ett tillstånd av Nöjdhet, en känsla då vi kan koppla av och vila i att det är gott som det är.

Läs fler kommentarer här –>

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.