Varför vill vi fly från ansvar?

 Vi har ansvar, inte bara för det vi gör, men också för det som vi låter bli att göra.
Richard Whately

Den senaste veckans tema om Frihet har fört med sig tankar kring ansvar.
Varför har vi människor så svårt för att ta ansvar?
Vad är det vi är så rädda för?

Jag tror att svaret på denna fråga är en av de viktigaste för mänskligheten och för var och en av oss att komma underfund med, eftersom frihet och demokrati bygger på att vi förmår ta ansvar både som individer för vårt eget liv, för våra medmänniskor och som arbetsgivare och samhälle. Mycket tid ägnas åt att försöka lägga över ansvar på andra och flykten från friheten som jag skrev om i söndagens inlägg (26/8) är ett ständigt närvarande tema och ett hot för oss alla.

I Sverige där vi jämförelsevis med många av andra europeiska länder i Sydeuropa har det mer stabilt ekonomiskt, liksom en utbredd materiell och social välfärd och ett samhälle där vi som medborgare är fria att reflektera över våra värderingar och behov, anser jag att vi har ett särskilt ansvar som vi behöver axla. Det är på grund av vårt ”gynnsamma” utgångsläge som jag tänker att vi behöver ta en ledande roll i hållbarhetsfrågor gällande såväl hälsa som miljö, samt värna om mänskliga rättigheter och erbjuda möjligheter till stöd och utveckling för andra som är mindre lyckligt lottade.
Med frihet kommer ansvar för att styra det mänskliga beteendet i en riktning som inte begränsas till egen personlig vinning. I vårt land anser jag att vi tyvärr har missat denna viktiga dimension i uppfostran, vilket gör att många åtnjuter frihet att göra i princip vad de vill med sitt liv utan att ha lärt sig att ta ansvar varken för sitt eget liv eller för sin omgivning. Vilket slöseri!
Förmågan att ta ansvar för sig själv och sitt liv inte bara på ett yttre plan, utan även gällande de psykologiska och andliga behoven är vägen till lycka och ett liv i harmoni. Ännu är det dock vanligare att vi flyr det personliga ansvaret genom olika former av överkonsumtion samt utvecklar depressioner, utbrändhet och andra hälsorelaterade symptom. Därför behöver vi goda förebilder, vi behöver politiker, företagsledare, föräldrar och andra vuxna som föregår med gott exempel, människor som har en mognad och en livserfarenhet som gör att de kan visa vägen. Personlig vinning, kvartalsekonomi och andra fenomen missgynnar och omöjliggör ibland ett sådant personligt ansvarstagande och då är det extra viktigt att inte ge upp.

Häromdagen diskuterade jag denna typ av frågor med en spansk vän till mig som är företagsledare i det krisdrabbade Spanien och som lyckas förena vinsttänkande med ansvar för miljön och personalens hälsa. Han berättade om hur den spanska politiska debatten just nu handlar om att gå tillbaka i medvetenhet och utveckling kring just hållbarhetsfrågor till förmån för ett liv befriat från kollektivt ansvar för miljön. Just nu är det viktigaste att människor i Spanien får jobb och att ekonomin tar fart igen vilket man tror ska ske genom det gamla sättet att konsumera mer och mer. Frågan är vem som ska konsumera om det inte finns någon miljö att konsumera i? Det blir den amerikanska drömmen om ett liv i välfärd med stora bilar, hus med luftkonditionering och enorma skygglappar för hur andra har det som blir det politiska budskapet. En indirekt uppmaning att strunta i att ta ansvar för frågor som är större än den egna bekvämligheten.
Var finns kreativiteten för nytänkande och kontakt med yngre generationers behov och värderingar? Vem tar ansvar för landet för kommande generationer?

Vem tar ansvar för landet för kommande generationer?

Vem tar ansvar för landet för kommande generationer?

2 Kommentarer
 1. Ingrid V Björkman says:

  Fråga: Vad kostar en prenumeration?
  Har skrivit om “Flykten från friheten” en gång i tiden …
  Har inte uppsatsen kvar, tyvärr …

  Med vänlig hälsning / Ingrid

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Hej Ingrid, det kostar inget att prenumerera på min blogg. Den är öppen och gratis för alla att ta del av. Roligt att höra att du intresserat dig för boken “Flykten från friheten”! Vänligen Fredrik

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *