Västvärlden: Situationen i Grekland.

Den ekonomiska kollapsen I Grekland liksom I andra sydeuropeiska städer vittnar om att det gemensamma ansvaret för landets bästa har fått ge vika för människors personliga önskningar och behov.

Grekiska demonstranter utanför parlamentet i Aten. Bild: AP.

Grekiska demonstranter utanför parlamentet i Aten. Bild: AP.

För oss ansvarsfulla nordeuropéer framstår sydeuropéernas ansvarslöshet och förmåga att spendera mer än vad de har råd med, som befängt! Att lura staten på skatteintäkter och att skärma av sig från allt förnuft för att maximera lyckan av att ha det bra och av att njuta av allt som den materiella världen har att erbjuda, har setts med blida ögon även av politiker och makthavare i dessa länder.
Idag, när förödelsen i ekonomin har blivit blottlagd och förnekandet eller avskärmandet från verkligheten är ett minne blott, undrar många hur det kunde bli så här!?

Som psykolog funderar jag gärna på vad de underliggande drivkrafterna och orsakerna till irrationella beteenden hos människor kan tänkas handla om. I den pågående debatten om ekonomin i Sydeuropa går mina tankar till begrepp som frosseri och glupskhet. Dessa ”dödssynder” eller laster har i alla tider lockat människor till att tappa förnuftet och att sträcka sig efter mer än vad man behöver eller har råd med. En gång i tiden var dessa begrepp levande i människors tankar och medvetande och hjälpte många attreglera sina lustar eller beteenden.
Idag, då mer, bättre och större istället är något som hela västvärlden strävar efter, har istället de urgamla synderna eller lasterna blivit något som vi tycker är eftersträvansvärt. För inte så många årtionden sedan var de berörda ekonomierna i Sydeuropa fattiga länder där människor kämpade med att överleva och att klara sig undan fattigdom. Nordeuropéernas längtan efter sol och värme förändrade så plötsligt livet och tillvaron för många och turismen fick ekonomin att blomstra. Vi reste dit med våra vanor och vår livsstil och visade på ett ideal, en väg till lycka som handlade om materiellt välstånd. Vår livsstil och vår fascination för Grekland, Italien, Spanien och Portugal mötte lokalbefolkningens dåliga självförtroende och längtan efter att få leva och bli som oss.
Konsekvensen av detta möte blev att många människor fastnade i just glupskhet och frosseri och förlorade känslan av enkelhet och nöjdhet i tillvaron. Genom att visa att man hade råd med ett fint hus, en ny bil, kläder, smycken eller de senaste tekniska uppfinningarna visade man upp för omgivningen att man dög, att man hade lyckats och att man var någon att räkna med.

Detta beteende har sin grund i människors självkänsla och förstärktes av makthungriga och giriga politiker och makthavare. Personliga intressen och att till varje pris göra sig populär för att vinna nästa val har varit det kortsiktiga perspektiv som många politiker har strävat efter, snarare än ansvaret för landets bästa.

Nu är festen dock över och uppvaknandet blir brutalt. Kanske är detta ett av flera exempel på att världen som vi känner den faktiskt håller på att gå under? På andra sidan uppstår en ny tidsålder där kortsiktighet och personlig vinning får ge vika för andra värderingar som krävs för såväl jordens, som människans överlevnad.

En ung kvinna gör fredstecknet under en demonstration. Foto: ATP

En ung kvinna gör fredstecknet under en demonstration. Foto: ATP

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] gärna mitt tidigare inlägg om Grekland här –> Dela inlägget:E-postSkriv utGillaGillaBli först att gilla Fredrik […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *