Vem är du?

 

“Alla vill ha utveckling, men ingen vill ha förändring”
Kirkegaard

Dagens tema för den grupp som jag för närvarande arbetar med är att ta klargöra vem man är.

Denna stora, existentiella fråga får många att känna olust och ångest. Detta eftersom man lever med en vilsenhet kring sin identitet, vem man är och vad man egentligen tycker om olika saker. För 100 år sedan var samma fråga relativt enkelt och självklar för de flesta människor att besvara.  Då uppfattade man sig själv som tillhörande en viss familj eller släkt och man ingick i givna sammanhang i byn eller i den lilla staden där alla visste vem man var från födseln och genom livet. Vem behövde då fundera på sin identitet eller vad man ville göra med sitt liv?
Tillvaron var mer begränsad och förutsägbar – och därmed enklare och tryggare. Idag lever vi i en gränslös tid där allt är möjligt, vi har en stor frihet att skapa och att forma vårt liv utifrån vem vi är och vad vi vill med vårt liv. Framsidan av detta mynt heter frihet, baksidan handlar om ansvar och otrygghet.

Att vara fri och att höra till – detta är det eviga dilemma som vi människor har att handskas med i vårt liv. Frihet utan tillhörighet skapar vilsenhet och tillhörighet utan frihet blir ett fängelse.  Hur ska vi hitta en lagom nivå mellan dessa båda ytterligheter som gör att vi mår bra och kan känna oss tillräckligt fria och samtidigt tillräckligt trygga?  Alldeles oavsett har vi i vår del av världen rykts upp från de gamla strukturer som bestämde vår identitet. Det är upp till oss själva att ta reda på vem vi och vad vi vill med vårt liv. Hur hanterar du detta? Huvudet i sanden och låter saker bli som de blir, eller aktivt funderande och sökande för att lära känna dig själv som den unika person som du är?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *