Vi har systematiskt blivit vilseledda om vad depression och ångest handlar om

Johann Hari’s bok “Depression” med undertiteln “Diagnos på ett omänskligt samhälle”(Bazar 2019) är en omvälvande bok som en gång för alla punkterar den vanföreställning om depressioner och ångest som vi blivit matade med sedan symptomen började få större spridning i Västvärlden för 30 år sedan.

Efter ett gediget forskningsarbete och efter flera års möten och samtal med världens experter på området har han landat i en tydlig slutsats. Det visar sig att lättare psykisk ohälsa såsom stress, utmattningsbesvär, depressioner, ångest och livskriser inte orsakas av någon kemisk obalans i hjärnan såsom den korrupta läkemedelsbranschen har fått oss att tro. Den biologiska förklaringsmodellen som slagit igenom stort i hela västvärlden och inte minst i Sverige där den i princip blivit allenarådande, har gett oss en berättelse som förklarar att det är brist på Serotonin i hjärnan som gör att vi faller offer för psykiskt lidande i epidemisk omfattning. Bakom denna berättelse finns en mångmiljardindustri som skördat enorma vinster under årtionden på bekostnad av miljoner människors hälsa och livskvalitet.

Först nu krackelerar den gamla berättelsen eller det gamla paradigmet som jag brukar kalla det, och en ny berättelse om livet växer fram. Den gamla berättelsen om depression och ångest säger att det vi tänker och känner är irrationellt och orsakat av en kemisk obalans i hjärnan som vi är offer för. Den nya berättelsen handlar om att vårt lidande och våra symptom är rationella och sunda i relation till ett samhälle som urholkat människans liv på värdighet och mening, eller som den indiske filosofen Jiddu Kristhnamurti uttrycker det” Det är inget mått på hälsa att vara välanpassad i ett sjukt samhälle.”

Det tar tid att genomgå ett paradigmskifte och det kommer väcka mycket känslor och tankar hos många att ta in vad den nya forskningen om psykisk ohälsa faktiskt innebär. Hari’s bok är en fin hjälp, dels för att han gått igenom denna inre resa själv men också för att han inte bara lyfter fram fakta som tar död på den gamla berättelsen, utan för att han också visar på en väg framåt. Därför är det en bok om hopp om en ny tid som sätter människan och människans behov i centrum för livet!

Som existentiell psykolog insåg jag denna diskrepans mellan människans grundläggande behov och arbetslivets och samhällets strukturer när jag började forska på detta område för 20 år sedan. Programmet Livsplanering som jag skapade för att hjälpa människor att bli hela och att hantera sina psykiska besvär bygger på denna filosofi och har varit och är fortfarande en fantastisk klinisk erfarenhet som hjälpt många människor att förstå budskapet i sitt lidande och i sina symptom och att med den berättelsen som grund, finna vägar till läkning och mening i livet. Jag är oändligt tacksam och ödmjuk för att jag haft möjlighet att som psykolog få arbeta på ett sätt som hjälpt människor att återknyta till sina grundläggande behov och sin känsla av mening i en tid där samhällets paradigm och berättelse varit det diametralt motsatta. Själva namnet på mitt företag Haga Livscenter kommer ur känslan av att vilja erbjuda en plats där livet får plats och där människan sätts i centrum för livet- i en tid som präglats av en människosyn där vi reducerats till ren och skär biologi.

Nu är tiden som “Gerillarörelse” över och jag och andra som har erfarenhet av att hjälpa människor utifrån den nya berättelsen om livet behöver träda fram och hjälpa till att visa på en väg där vi tillsammans har som uppdrag att ställa om samhällets och arbetslivets strukturer så att de överensstämmer med människors grundläggande behov. För detta krävs det engagemang och samskapande och min förhoppning är att vi ska resa oss och öppna oss för att involvera oss och bidra till denna spännande globala folkrörelse som har som mål att återerövra värdigheten och meningsfullheten i livet!

Den 23 september kommer vi att samlas på Clarion Sign på Norra Bantorget i Stockholm för vårt Måndagsseminarium “A Sustainable Start” och fokusera på dessa frågor! Mer information kommer här inom kort men finns också att läsa på www.able.foundation

Välkommen!

4 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.