Vilka värderingar lockar de yngre generationerna att söka ett jobb?

Jag fortsätter reflektera över morgondagens samhälle och ser tydliga tecken på att den nya värdegrund som industrisamhället och välfärdssamhället gett förutsättningar för, nu börjar komma in även i arbetslivet genom de värderingar som unga förmågor ger uttryck för.

I Universums tidning Framtidsföretagen med fokus på Ekonomi, Juridik och Mäklare för 2012 som kom ut nu i höst, blir detta väldigt tydligt. ”IKEA tar ett stort socialt och miljömässigt ansvar” är en värdegrund som lockar, ”SEB har förstått hur viktig hälsan är för prestationen” är ett uttryck för att hälsa och ett spännande yrkesliv är sammanflätat och en viktig drivkraft för unga som vill må bra och ha ett spännande arbetsliv. Detta vittnar t.ex. Marcus Palmgren, ekonomichef på Socialkontoret i Norrköping om med uttalandet: ”Jag vill både göra karriär, ha tid för familjen och bo bra.” Tidningen är en bra temperaturmätare för den nya tiden som vi är på väg in i, där även Näringslivet tvingats anpassa sig till värden som hänger ihop med hållbarhet, både gällande medarbetares hälsa och det socialt ansvaret för den omgivande miljön och situationen i omvärlden.

I en tid då en tidsera är på väg bort och en ny på väg att växa fram är det lätt att känna en domedagsstämning och att sakna perspektiv på tillvaron som ger hopp och framtidstro. Därför är det så viktigt att föra fram att den tid vi står på tröskeln till har potential att bli den bästa ut livskvalitetssynpunkt för oss som lever i denna del av världen. Ungdomar idag känner en vilsenhet och har svårt att hitta rätt i tillvaron eftersom de inte känner igen sig i föräldrarnas värld och drivkrafter och de saknar förebilder i media och i verkligheten som kliver fram och som visar på en väg framåt.
Kärnan i denna vilsenhet handlar om att huvuduppgiften i morgondagens samhälle är att lyssna på dig själv och att finna din egen lust, motivation och drivkraft för att hitta rätt i livet, vilket självklart är en enorm utmaning då allt vi lärt oss tidigare om att strunta i hur vi mår på insidan och att överanpassa oss till vad andra tycker, den allmänna meningen, trender osv.

Mitt främsta tips till alla som känner igen sig i detta är att skaffa sig kunskap om vad en förändring innebär och att göra vad du kan för att få rätt förutsättningar för att genomgå den förändring som du behöver göra för dig själv och ditt eget liv. Kanske är tiden mogen att förverkliga dina drömmar!?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *