Vill du uppnå en känsla av flow i ditt liv?

[dropcap]D[/dropcap]en fjärde livsprincipen för att uppnå lycka och få sina önskningar uppfyllda handlar om lagen om minsta ansträngning. Naturens intelligens fungerar med ansträngningslös lätthet, bekymmersfritt, harmoniskt och kärleksfullt. I dagligt tal sammanfattar vi det med att vi har flow – en känsla av att saker och ting flyter på och att det vi gör känns enkelt och självklart på ett sätt som vi inte riktigt kan förklara. Lagen om minsta ansträngning handlar inte om att vi ska bli lata och göra så lite som möjligt. Det betyder att lära sig att leva livet på ett sätt som är i samklang med ens personliga förutsättningar, styrkor och begränsningar och att lära sig att nyttja de redskap som den samlade livsvisdomen har gett oss som nycklar till ett liv präglat av flow och enkelhet.Det finns tre komponenter i lagen om minsta ansträngning:

Den första handlar om att acceptera. Det betyder att du bestämmer dig själv för att du ska lära dig att acceptera människor, situationer, omständigheter och händelser som de dyker upp och att du är fri att välja vilken energi du vill ge till det som frustrerar dig. Att acceptera saker som de är utan att värdera är en av de viktigaste – och samtidigt svåraste utmaningarna för var och en av oss. Det kräver ett liv av träning och vi blir aldrig klara med denna pågående strävan. Hemligheten handlar om att acceptera saker som de är just nu och inte som du tycker att de skulle vara. Du kan fortfarande önska och sträva efter att saker och ting ska se annorlunda ut i framtiden, men i det här ögonblicket måste du acceptera dem som de är.

Den andra komponenten i lagen om minsta ansträngning handlar om ansvar. Att ta ansvar betyder att inte skylla på någon eller någonting för din situation, vilket inkluderar dig själv. När du har accepterat omständigheten, händelsen eller problemsituationen som den är just nu, betyder ansvar förmågan att hitta ett kreativt sätt att förhålla dig till situationen. Alla problem har en lösning och kan leda till utveckling om du lär dig att acceptera och att ta ansvar för hur du väljer att förhålla dig till dina omständigheter.

Den tredje komponenten i lagen om minsta ansträngning handlar om försvarsfrihet, vilket betyder att du är fri från behovet att försvara din situation, övertyga eller överbevisa andra om din ståndpunkt. Om världen kunde lära sig att acceptera olika synsätt och respektera olikheter skulle merparten av alla de krig som förgör hela länder och som tar livet av miljoner upphöra. Denna livsprincip är en stor utmaning och kräver en kontinuerlig ansträngning om vi ska lyckas. Det är dock de små stegen som räknas och om bara du blir medveten om att detta är en möjlig väg som du kan välja om du vill det, kommer något att börja frigöras inom dig och påverka dina relationer i det yttre.

5 Kommentarer
 1. Maria says:

  Har just av en slump (som så mycket annat i Livet) hittat din blogg. Tycker den är intressant och att leva sitt liv med flow handlar väldigt mycket om att vara här och nu och uppskatta det som finns inte sakna det man inte har!

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Välkommen till min blogg, vad kul att du hittat hit och vad roligt att höra att du tycker om det du hittar här! Jag håller med dig om att förutsättningen för att uppleva flow i livet handlar om att vara närvarande här och nu och att inte ägna sig varken åt grubbel över det som redan varit eller oro för det som komma skall. Det intressanta är att det naturliga tillståndet för oss alla när vi föds är närvaro och flow men att vi i det vuxna livet behöver gå kurser och utbildningar för att återknyta till det som en gång var vår enda verklighet.

   Svara
 2. Mattias says:

  Hej Fredrik!

  Detta inlägg är verkligen “spot on” måste jag säga. Men visst är det så att “flow” kommer och går? För visst måste ett konstant “flow” vara nästintill omöjligt att uppnå? Återigen en blogg som ger väldigt mycket,tack fredrik.

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Tack Mattias för dina uppmuntrande ord – roligt att du gillar det jag skriver! Du har helt rätt i att flow inte kan och inte bör vara ett konstant tillstånd, då skulle man inte längre uppskatta det tillståndet när det väl infinner sig. Jag menar dock att grundtillståndet i livet kan vara en känsla av flow genom att man lever det liv som är sant och rätt för en själv och ägnar sig åt det som ger mening för en själv och andra. Missnöje, otillfredsställelse och brist på flow är inget negativt om man ser det som känslor som innebär att man bör stanna upp för att identifera vad det är som brister och vad man behöver göra för att utveckla eller utvecklas i någon riktning. Genom att agera på det hamnar man då på nytt i känslan av flow…

   Svara
   • Mattias says:

    Då förstår jag dig till fullo och det var nog det svaret jag förväntade mig också. Använder dina inlägg som en språngbräda, får saker att vara så mycket mer lättförståeligt! Att du tar dig tid att svara är ett ovärderligt privilegium för oss läsare! Keep up the outstanding work. Mvh Mattias

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.