Vissa betalar mer för att kunna säga ”det här är jag”

[dropcap]D[/dropcap]iskussionen om vad som är lyx fortsätter och har idag kommit till trenden vad gäller vårt boende som vi i Sverige lägger mycket tid och pengar på.  Boendet är ett sätt att visa oss själva och andra vem vi är och kanske ännu mer vem vi vill vara. Det är ett sätt att skapa och att etablera vår identitet. Psykoanalysen lär oss att vårt jag symboliseras av ett hus i våra drömmar och beroende på hur detta hus ser ut och hur det känns att vara i det kan vi få ett mått och en bild av hur vi har det med oss själva. Kanske är det denna omedvetna strävan som styr oss när vi väljer vårt boende?

Det handlar först och främst om en känsla – så här vill jag att mitt framtida liv ska vara. Därför väljer vi inte alltid boende av rationella skäl, menar lyxmäklaren Niklas Berntzon som förmedlar de dyraste och mest påkostade bostäderna i Stockholm och New York. (DN 18/2).

Fler och fler vill kunna betala för att få det precis som de vill ha det hemma. Det säger Niklas Berntzon, vd och mäklare på Eklund Stockholm New York som specialiserat sig på moderna lyxbostäder.”Sådana här lägenheter efterfrågas av en ny generation som kanske har tjänat massor av pengar utan att komma från en familj där det finns ”gamla” pengar.

[dropcap]D[/dropcap]e är inte så intresserade av anrika hus med stuckatur och högt i tak. I stället kanske de vill ha dusch utomhus på terrassen, eller hiss rakt in i våningen”, säger Niklas Berntzon.” Man kanske har bott på något hotell i New York där det finns en särskild service eller bara en känsla som man vill ha även när man kommer till sitt eget hem. Till exempel genom att ha en ”doorman”, eller genom att kunna få mat levererad till dörren. Enligt Niklas är lyx först och främst en ”känsla” som säger att så här vill jag att mitt framtida liv ska vara”.

Du märker direkt när du kommer in i en lägenhet om du får den där rätta känslan. Du kanske inte ens vet vad det är som gör det. Men om det känns rätt så köper du den. Det är det som vi mäklare hela tiden letar efter – vad det är som kan ge folk den där känslan av att ”så här vill jag att mitt liv ska bli?”. ”

För egen del säger Niklas Berntzon att han lätt skulle kunna bo med sin familj på 50 kvadrat i Skärmarbrink. ”Bara vi fick vara tillsammans!”

Niklas Bentzon’s uttalande skulle kunna tolkas som att han sett tillräckligt mycket av den materiella lyxen för att uppnå en mättnadskänsla. Det som sker då är en värdeförskjutning till andra värden som handlar mer om att värna om familjen, av lyckan som uppstår i de nära relationerna och att de yttre formerna är förgängliga och av mindre betydelse om det verkligen gäller.

Vad betyder ditt boende för dig? Speglar det vem du är och vem du vill vara?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.